О нама

About Us

Ми смо Удружење грађана

Посвећени очувању наше заједничке културне баштине.

Основна улога нашег Удружења је да учествујемо у разним акцијама и допринесемо стварању и повећању осећаја одговорности за културну баштину у Србији. Жеља нам је, да у сарадњи са архитектама, историчарима уметности и другим стручњацима, пробудимо осећања и за објекте у сеоској средини, тако што ћемо, у сарадњи са надлежним установама културе, музејима и туристичким друштвима организовати посете и излете. Намеравамо да заинтересујемо све грађане и за мање објекте, како за градске, тако и за сеоске, као што су крајпуташи, чесме, воденице, млинови, амбари, млекари, голубарници и друго.

Што се тиче приватних кућа у Србији, а које су споменици културе, оне имају специфичне проблеме. Удружили смо се да би те проблеме утврдили и тражили начине како да их решимо у складу са садашњим законима и условима у којима живимо. Потпуно свесни чињенице, да иако су наше куће у приватном власништву, оне су културна баштина целог народа, јер су споменици наше историје, архитектуре и традиције.

Ширимо поље утицаја

Наше Удружење се укључило у Европску организацију историјских кућа.
У плану и програму нам је да у будућности Удружење Старе куће Србије додељује годишњу награду за најуспешнију приватну рестаурацију у Србији.


Народни музеј Србије
Историјски архив Београда
Завод за заштиту споменика културе града Београда
Републички завод за заштиту споменика културе
Вукова задужбина
Етнографски музеј у Београду

Наши оснивачи

Name Surname
  • Породица Вељковић
  • Кућа породице Вељковић - Бирчанинова 21
Name Surname
  • Породице Шећеровић и Цонић
  • Дом Јеврема Грујића - Светогорска 17
Name Surname
  • Породица Марковић
  • Кућа Чедомиља Мијатовића - Милоша Великог 3

Наше делатности