Европска недеља приватног наслеђа

Од 16. до 19. маја 2019. године

Post Title

Кућа породице Вељковић

Кућа породице Вељковић представиће колекцију од 21 карикатуре сликарке импресионизма Бете Вукановић. Бетине карикатуре су огледало политичког, економског и уметничког света српског друштва прве половине 20. века. Кућа ће бити отворена 18. маја за манифестацију „Ноћ музеја“ 16 – 21ч. и 19. маја за манифестацију „Европска недеља приватног наслеђа“ 10 – 18ч.


Дом Јеврема Грујића

Дом Јеврема Грујића, са изложбом „Скривено благо“, за посетиоце биће отворен 16. маја од 10 до 15 часова, у оквиру манифестације „Европска недеља приватног наслеђа“. Изложба описује историју, културу, дипломатију и авнагарду Србије. Дом Јеврема Грујића представиће и посебне веза које је Србија и породица Грујић имала са најважнијим земљама у Европи, протекла два ипо века. Посетиоци ће моћи да виде ремек дела најбољих српских сликара, скулптуре, намештај који датира још од 16. века, збирку оружија и уметничке предмете од порцелана, керамике, бронзе, сребра, ретке књиге, одећу краљевских породица, медаље и одликовања. Одушевиће их венчаница из 1856. године, од броката са преко 10.000 сребрних нити и кристална позлаћена шкриња за ликер, поклон породици од краља Милана и краљице Наталије Обреновић. Посетиоци ће моћи да се диве и једној од најлепших слика икада насликаних у Србији, портрет краљице Наталије Обреновић, проглашен за српску Мона Лизу, због њене изванредне лепоте и отмености.


Кућа Будимир

Поводом завршетка рестаурације на кући Будимир, власништво господина и госпође Марка Крсмановића Симића, биће постављена спомен плоча удружења „Старе куће Србије“, у присуству председника општине града Сечањ, којој припада село Јарковац. Господин Марко Крсмановић Симић представиће историју и архитектуру куће у недељу 12. маја.


Фондација Нушић

Фондација Нушић представља изложбу „Бранислав Нушић“, дипломате и писца позоришних драма, након чега ће уследити финале такмичења из реторике. Удружење „Живимо заједно“, одигаће позоришни комад „Пут око света“, према Нушићевом тексту.


Кућа породице Кулић

„Шољица кафе у кући породице Кулић“- Куће породице Кулић биће отворена за посетиоце 19. и 17. маја у оквиру манифестације „Европска недеља приватног наслеђа“. За ову прилику госпођа Мила Коруновић Делић послужиће кафу са традиционалним српским послужењем и причаће интересантне приче о кући, њеним власницима, њиховим животима, пријатељствима, поготово оним која су они као православци имали са комшијама муслиманима, пријатељства која трају и дан данас. Кућу ће посетити градоначелник, директори музеја, културних центара, библиотека и туристичка организација Нова Варош, као и директори основних и средњих школа, представници православне и исламске вероисповести и други посетиоци.


Кућа породице Петронијевић

За европску недељу приватног наслеђа, Кућа Петронијевића предлаже да од 16. и 19. маја организује изложбу и радионице које би испричале причу о настанку здања у улици Кнеза Милоша 19. Прича о Кући Петронијевића је прича о томе како је од старе породичне куће на плацу породице Петронијевић 1924. године, подигнута модерна зграда у блиској сарадњи др Милоша Петронијевића, архитекте Николе Несторовића и Анђелије Петронијевић рођене Пироћанац , и шта је то здање значило за причу о модернизацији Београда. Користиће се оригинални, аутентични артефакти из породичне збирке. .


Кућа породице Апостоловић

Кућа породице Апостоловић у Панчеву, у оквиру Европске недеље пиватног наслеђа представиће: поставку српских савремених икона по угледу на уметничко наслеђе Србије. Петак, 17. мај, 19 часова – дипломирани инжињер Горан Суручић, један од оснивача и члан књижевног клуба „Иво Андрић“ у Земуну, борац за права инвалида, представиће своју нову књигу песама „Матуранти“ уз музичку пратњу. Субота, 18. мај, 19 часова – академски сликар, књижевник и композитор Живојин Ћелић учествоваће са својом књигом поезије „Покушавам да се сетим ко сам“ и ауорским композицијама у заједничком извиђењу са гостом вечери професором Миланом Дујмовићем и сликама из циклуса „Пре и после“. Недеља, 19. мај, 16 часова – удружење особа са сметњама у развоју „Живимо заједно“, извешће представу „Аналфабета“ Бранислава Нушића. У 19 часова пројекција документарног филма „Прослављање Србије“ ауторке Исабеле Савић.


Кућа Цветића – „Музеј слатка“

„Како смо СЛАТКО брендирали грађанску Србију“ - Ово је прича о заједничком наслеђу ствараном готово два века. О скупоценој делицији припремљеној још на византијском двору, која је од доба Књегиње Љубице послужила сваког госта, посредовала у дипломатским преговорима, одушевила светске путнике, започињала дан, поклаљала се у посебним приликама, претходила неизбежној кафи и ракији, потиснула турско – а најзад увела грађанско у српску културу. Служење слатког, више је од гастрономске појаве, домаћинске вештине и ритуала. Слатко је сублимни симбол једног периода српске културе која је смисао проналазила у трајању. У Кући Цветића у Краљеву, данашњем „Музеју слатка“ ова традиција чува се као нематеријално благо. Ово је прича и о једној породици чији је идентитет за њу везан пуних 111 година. О грађанској култури и српском слатку као бренду говориће др Лидија Цветић и Марина Лукић Цветић, историчар уметности, кустоси и оснивачи „Музеја слатка“ у Краљеву.

Кнеза Милоша 3

Откривена спомен плоча на кући Чедомиља Мијатовића

У присуству Принца Александра Карађорђевића, и многих званица и чланова нашег удружења откривена је спомен плоча на кући Чедомиља Мијатовића.

Господар Јевремова 39

ДОМ ПОРОДИЦЕ ПАВЛОВИЋ
споменик културе града Београда из 1882. године


27. децембра 2016. у 18:00 часова

Одржанo отварање дела обновљене споменичке целине
Наша врата су отворена за сарадњу

Наш жеља је да поделимо лепоту и радост дружења и стварања.

Обнова и презентација културног блага је огроман посао којим се баве само посвећени. Бар неколико деценија уназад сведоци смо такве, погрешне праксе. Свуда у развијеном свету, баштина је извор угледа и богатства. Задужбине и музеји су прворазредни производ туристичке и културне понуде. Кроз њу нас упознају, прихватају и вреднују. Кроз баштину се огледамо и обнављамо аутентични дух по ком се препознајемо. На крају, а од почетка, породице су изградиле и одржале идентитет и структуру ове земље, неговањем баш тог духа и система вредности који је више од века био угрожаван и разаран од многих. Без сагледавања особитих личности и породица у аутентичном окружењу, тешко се може до краја сагледати било који глобални ток.

Свако ко на било који начин подржава и жели да делује на развоју ових идеја, нама је занимљив и вредан. Очекујемо отворењу, искрену подршку и сарадњу јер знамо да има много добронамерних људи који деле овакво гледиште и могу допринети заједничком расту и благодети.

Широко поље могућности

Модерне технологије сада нам омогућавају брзу и непосредну комуникацију колико год да смо удаљени или упослени. Укључите се у наше програме, обилазимо Србију заједно и поделимо утиске. Ако имате сопствену замисао или пројекат, можете га приказати на овом сајту. Ако већ имате сајт, можемо се повезати ширећи мрежу. Поделимо искуство и успомене, повратимо културу и поверење. Наша традиција је најчвршћи темељ нашег идентитета.


Народни музеј Србије
Историјски архив Београда
Музеј позоришне уметности Србије
Факултет ликовних уметности
Завод за заштиту споменика културе града Београда
Републички завод за заштиту споменика културе
Вукова задужбина
Етнографски музеј у Београду