Докторова кула

Старе куће СрбијеСтаре куће Србије посетиле су отварање изложбе поводом 157 година психијатрије у Србији. Уживајте...
Музика:
Duet Musette
Kevin MacLeod (www.incompetech.com)


2017. Година богата активностима

Годишњи извештај за 2017.Post Title

Удружење „Старе куће Србије“, основано 2012. године постало је 2016. године пуноправни члан „European Historic Houses” у Бриселу.
Поводом обележавања 60 година Европске уније у Риму, 32 европска удружења (members of the European Heritage Alliance 3.3) обратила су се председницима земаља Европске уније, како би активности и вредности очувања културног наслеђа Европе, били препознати и подржани на највишем институционалном нивоу. Овог пута смо добили конкретне резултате. 2018. година је уз подршку Европске уније, проглашена годином Европске културне баштине.
Задовољство нам је да је удружење „Старе Куће Србије“ добило посебан важан и потврдан одговор, из кабинета председнице Ангеле Меркел, на молбу да подржи идеју о 2018. као години културног наслеђа.
Припрема за 2108. као „Европску годину културног наслеђа“ оствариће се уз сарадњу земаља Европске уније, као и земаља кандидата за чланство у ЕУ. Како би припремили манифестацију која ће се реализовати током читаве 2018. године, требало је сазнати са каквим културним наслеђем ми располажемо у Србији. Зато смо се обратили свим регионалним Заводима за заштиту споменика културе, како би што релевантније одговорили на сет питања која се постављају не само на националном већ и Европском нивоу. На тај начин требало је да идентификујемо: укупан број кућа под заштитом у Србији, број историјских кућа као и број кућа у приватном власништву које нису историјске али имају одлике споменика културе.
Удружење „European Historic Houses Association - EHHA“ одржало је годишњу седницу 29. септембра 2017. у Барцелони, са учешћем удружења „MONUMENTA“ из шпанске провинције Каталоније, на којој је донета одлука да се од 24 – 27 маја 2018. на Европском нивоу одрже дани специјално посвећени културном наслеђу у приватној својини.
У Београду је такође у мају 2017. одржана конференција под називом „Културно наслеђе вреди југоисточној Европи“, у организацији EUROPA NOSTRA и Europa Nostra Srbija, а уз подршку Европске уније. Брифинг ове важне међународне конференције одржан је у кући Вељковића (Бирчанинова 21). Поред тога, нова чланица нашег удружења др Лидија Цветић (примљена ове године и за члана NEXT-GENERATION EHHA у Бриселу) представила је свој рад на тему ”Музеј слатка – Кућа Цветића, породична иницијатива за заштиту културног наслеђа” / “Museum of Spoon Sweet - Home of family Cvetić, family initiative for preservation of heritage”.
12. октобра учествовали смо на осмој конференцији „Културно добро данас – вредност и значење“ у Заводу за заштиту споменика културе Београд.
Отворена је кућа Милоша Петронијевића у улици Кнеза Милоша, са поставком која садржи документе Милана Пироћанца и Павла Јуришића.
Кућа Цветића – „Музеј слатка“ у Краљеву, угостила је удружење „Старе куће Србије“ приликом годишњег културно – историјског обиласка Србије.
Кућа Коруновића из Нове Вароши, учествоваће на данима посвећеним културном наслеђу у приватној својини.


Трећа регионална научна конференција ИЦОМСЕЕ

од 08.12. до 10.12.2016


Трећа регионална научна конференција ИЦОМСЕЕ (Међународни савет музеја југоисточне Европе) одржана је 8-10 децембра 2016. године на Алфа БК универзитету.
Тема је била: "Резултати ревитализације културне и природне баштине у региону Југоисточне Европе у периоду од 2006. до 2016. године".
Два члана нашег удружења СКС имала су запажена излагања.
Др Лидија Цветић је одржала предавање са темом: "Потенцијал наслеђа грађанске Србије, студија случаја: Музеј слатка - Кућа Цветића"
Др Петар Марковић је одржао предавање: "Активности чланова удружења Старе куће Србије на заштити и промоцији културног наслеђа.
Ова предавања, веома лепо примљена од публике, још једном су показала све већи углед који удружење Старе куће Србије ужива у земљи и иностранству.Post Title

Дани европске културне баштине

од 23.09. до 30.09.2016


Post Title


У организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у току манифестације "Дани европске културе баштине", 27.09.2016. у сали Скупштине Града Београда, одржан је округли сто са циљем да се представе примери добре праксе у презентовању наслеђа јавних здања, приватних кућа и легата.
Том приликом успешно смо представили наш рад на очувању и представљању баштине, као и нашег досадашњег учешћа у културним активностима града.Post Title

Кућа породице Вељковић је током манифестације "Дани европске културне баштине" била отворена за посетиоце
од петка 23.09. до петка 30.09. 2016 у времену од 17 - 18 часова.

Петак 30 септембар 2016

Удружење "Старе куће Србије"

Историјско културни сусрет

ДУХ ТРАДИЦИЈЕ, СУСРЕТ ГЕНЕРАЦИЈА...


У оквиру Дана европске културне баштине, љубазношћу госпође Катарине Вељковић-Беигбедер, група учесника симпозијума поводом пола века очне клинике Проф Др Иван Станковић у КБЦ Звездара, посетила је кућу Вељковића.


Наши лекари и њихови гости из иностранства имали су прилику да се "из прве руке" упознају са историјом једне старе српске породице и старог Београда.


Субота 10 септембар 2016

Удружење "Старе куће Србије"

Представља Вам историјско културни обилазак:

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ ДАНАС

Субота 10 септембар 2016. Организована пoсета Вршачком крају обухватила је:


Дворац Бисинген, Апотеку породице Паје Јовановића, Музеј Паје Јовановића, Вршачку Кулу,
Ручак у градском хотелу, Дворац Лазаревић 1 и Дворац Лазаревић 2.
На задовољство свих чланова удружења и наших гостију, обилазак је био веома успешан и садржајан. Током прелепог септембарског дана, видели смо и сазнали доста и веома лепо се дружили, о чему се можете уверити у филмској репортажи коју смо том приликом забележили.


Трошкови превоза до Вршца и назад износили су 1000 дин по особи, трошкови ручка су били 1000 дин по особи. Укупан износ трошкова превоза и ручка су 2000 дин по особи.

Четвртак 29 септембар 2016


Аврам Петронијевић 1791 - 1852

Предавање историчара Радомира Ј. Поповића

У оквиру манифестације "Дани европске културне баштине" у Кући Вељковић одржана је промоција књиге и предавање о Авраму Петронијевићу, једном од најзначајнијих политичара Србије у 19. веку.

Овом приликом премијерно су приказане и породичне фотографије, али и Портрет Клеопатре Карађорђевић удате за Милана Петронијевића, који се налази у Конаку Књегиње Љубице, посредством Народног Музеја представљен је у техници фотографије на платну.

Јасмина Јанковић је одсвираала композицију "Што се боре мисли моје" намењену Принцези Клеопатри Карађорђевић.

Post Title

Народни музеј Србије
Историјски архив Београда
Музеј позоришне уметности Србије
Факултет ликовних уметности
Завод за заштиту споменика културе града Београда
Републички завод за заштиту споменика културе
Вукова задужбина
Етнографски музеј у Београду