Дани приватног културног наслеђа

Item Name

Удружење СТАРЕ КУЋЕ СРБИЈЕ

Европска недеља приватног наслеђа

Изложба карикатура и слика Бете Вукановић у кући Вељковића

Од 12. до 19. маја 2019. године

У кући породице Вељковић у Бирчаниновој 21 отворена је изложба карикатура из приватне колекције, и неколико њених слика из колекција пријатеља наше познате сликарке импресионизма Бете Вукановић.

Изложбу су посетили ученици неколико београдских основних школа, а за ученике ООШ Владислав Рибникар организована је радионица на тему познате слике Бете Вукановић - "Атеље", према којој су ученици сликали своје импресије.

На сликама: Атеље-слика Бете Вукановић; Ученици ООШ Вл. Рибникар; Неколико дечјих радова са радионице; Ученици ОШ 20 Октобар на изложби.

Ознаке: Историја, Култура, Друштво, Баштина, Образовање, Школа

Item Name


Слатка радионица у Краљеву

Музеј Слатка - Кућа Цветића

Од 16. до 19. маја 2019. године

У кући породице Цветића - Музеју слатка у Цара Лазара 2, одржане су радионице, гостовале су школске екскурзије.

Ученици Основне школе Кнез Лазар из Великог Купова уживали су у нашем дворишту и заслађењу.

На сликама: Ученици Основне школе Кнез Лазар; Неколико детаља са радионице.

Ознаке: Историја, Култура, Друштво, Баштина, Образовање, Школа

Изложба ОД ЧИКА ПАЈЕ

Дом Јеврема Грујића

У среду 1. новембар 2017. године

Изложба слика једног од највећих српских сликара Паје Јовановића, отворена је у Дому Јеврема Грујића.
На изложби је представљено 38 ремек дела од којих су нека први пут приказана јавности.
Поставку чине слике из колекција Музеја града Београда, Народног музеја Панчево, Историјског музеја Србије, као и из три приватне колекције.
Изложбу је отворила принцеза Јелисавета Карађорђевић изразивши задовољство што је у једној приватној кући сакупљено толико дела славног Паје Јовановића.

Изложба, која се организује у сарадњи са Музејом града Београда и уз подршку Министарства културе и информисања, биће отворена до 4. марта.

Трајање: од новембра 2017. до марта 2018.

Ознаке: Историја, Култура, Друштво, Баштина


Изложба НЕВИЂЕНИ ЛУБАРДА

Дом Јеврема Грујића

У четвртак 2. марта 2017. године

У Дому Јеврема Грујића, у Светогорској 17, у четвртак 2. марта од 18 часова отворена је изложба једног од највећих југословенских сликара 20. века, Петра Лубарде, у поводу 110. годишњице од рођења славног уметника.
Од 24 изабраних ремек дела, која чине поставку, нека су по први пут приказана нашој јавности. Дела су nастала између 1936. и 1972. године, у два периода уметниковог стваралаштва: између два светска рата (почев од 1936. године) и послератног периода (све до 1972. године), што чини скоро 40 година рада великог сликара.
Изложена дела су из колекција Куће легата, Уметничке збирке Дома Војске Србије, Галерије Матице српске, Народног музеја Панчева и из шест приватних колекција.
Поред слика, у Дому Јеврема Грујића изложен је и део уметникове личне архиве, као и цртежи и графике уметника.
Изложбу организује Дом Јеврема Грујића са Медија центром „Одбрана“ и Кућом легата, уз подршку компанија Дунав осигурање и Телеком Србија.
Изложбом „Невиђени Лубарда“ Дом Јеврема Грујића, музеј историје, уметности и дипломатије, наставио је пројекат „Великани српског сликарства“, започет 2016. године изложбом дела Уроша Предића, коју је посетило преко 20.000 посетилаца.

„Ја сам ја и свет сликам по својој вољи. Узбуркам море, да се запени као шампањ. Расклапам брегове.
Црвене стене кршних предела, плаве сенке у подне, жути страх смрти, бели крик галебова, све су то боје моје палете.“
Петар Лубарда

Трајање: од 2. марта 2017. до 2. маја 2017.

Ознаке: Историја, Култура, Друштво, Баштина


Изложба успомена и докумената

Item Name

Удружење СТАРЕ КУЋЕ СРБИЈЕ

У суботу 10. септембра 2011. године

Први дан манифестације Дани европске баштине обележило је отварање изложбе „Стварање и успон Србије крајем 19. и почетком 20. века - породична документа и успомене" у кући породице Вељковић. На изложби су представљена документа о грађењу, развоју занатства, трговине, зачетку мануфактурне индустријске производње, добротворним друштвима и задужбинама. Приказане су и фотографије о начину рада и живота еснафских удружења, као и снимци из личних архива низа породица које су допринеле економском и друштвеном успону Србије крајем 19. и почетком 20. века.

Катарина Вељковић објаснила је да се на фотографијама види да су то већином били скромни и вредни, ненаметљиви и озбиљни људи, који су генерацијама мукотрпним радом стварали свој иметак, који за европске појмове већином и није био значајан.

У кући Вељковића

На слици: Јован Вељковић и тапије за куповину имања.

Датум: између 1834/36 г.

Ознаке: Историја, Култура, Друштво, Баштина


Сличне активности